Mijn favorieten

Veelgestelde vragen

Wanneer ben ik in onderhandeling?
U bent pas in onderhandeling als de verkopende partij reageert op uw bod door een tegenbod te doen. U bent echter nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft dat hij uw bod met de verkoper gaat bespreken.

Mag een makelaar doorgaan met bezichtigingen als er al over een bod onderhandeld wordt?
Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet tot een verkoop te leiden. Bovendien kan het zijn dat de verkoper graag wil weten of er meer belangstelling is. Overigens mag ook met meer dan één gegadigde tegelijk worden onderhandeld. Een VBO-makelaar moet dit wel duidelijk melden. Vaak zal de verkopende VBO-makelaar aan belangstellenden vertellen dat een pand, zoals dat heet, ‘onder bod’ is. Als belangstellende mag u wel een bod uitbrengen, maar de makelaar mag dan pas met u in onderhandeling treden als de onderhandeling met de eerste geïnteresseerde beëindigd is. De VBO-makelaar doet geen mededelingen over de hoogte van de biedingen. Dit zou namelijk overbieden kunnen uitlokken.

Wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?
De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs moet worden gezien als een uitnodiging tot het doen van een bod. Ook als u de vraagprijs biedt, kan de verkoper dus nog beslissen of hij uw bod aanvaardt of niet, of dat hij zijn makelaar een tegenbod laat doen.

Kan de verkoper de vraagprijs van een woning tijdens de onderhandeling verhogen?
Ja, de verkoper kan besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen. Daarnaast kunt u als potentiële koper echter ook besluiten om tijdens de onderhandelingen uw bod weer te verlagen. Zodra de verkopende partij een tegenbod doet, vervalt namelijk uw eerder gedane bod.

Mag een makelaar  tijdens de onderhandeling het systeem van verkoop wijzigen?
Ja, dat mag. Soms zijn er zo veel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen, dat het moeilijk te bepalen is wie de beste koper is. In dat geval kan de verkopende makelaar – in overleg met de verkoper – besluiten de lopende onderhandelingen af te breken en de biedprocedure te wijzigen om vervolgens te kiezen voor bijvoorbeeld een inschrijvingsprocedure. Hierbij hebben alle bieders een gelijke kans om het hoogste bod uit te brengen. Alvorens het systeem te wijzigen, dient de makelaar uiteraard eerst de eventueel gedane toezeggingen na te komen.

Mag een makelaar een belachelijk hoge prijs vragen voor een woning?
De verkoper bepaalt in overleg met zijn makelaar waarvoor hij zijn woning verkoopt. De koper kan onderhandelen over de prijs, maar de verkoper beslist.

Moet een makelaar als eerste met mij in onderhandeling gaan als ik de eerste ben die belt voor een bezichtiging of als ik als eerste een bod uitbreng?
Nee. De verkopende makelaar bepaalt samen met de verkoper de verkoopprocedure. Heeft u serieus belangstelling, vraag de makelaar dan wat uw positie is. Dat kan teleurstelling voorkomen.

Zit de makelaarscourtage in de ‘kosten koper’?
Nee. Onder ‘kosten koper’ vallen de kosten die de overheid koppelt aan de overdracht van een woning. Dat zijn de overdrachtsbelasting, de notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte en de kosten voor het inschrijven daarvan in de registers. Daarnaast dient de koper rekening te houden met de (notaris)kosten voor de opmaak en inschrijving van de hypotheekakte. Heeft de verkopende partij een makelaar ingeschakeld om de woning te verkopen, dan komen de kosten hiervan voor zijn rekening. De verkopende makelaar is immers belangenbehartiger van de verkoper en niet van jou als koper. Om deze reden is het doorgaans ook verstandig om zelf een makelaar in te schakelen. De makelaarscourtage voor een aankopende makelaar komt wel voor rekening van de koper.

Waarom heeft u een aankoopmakelaar nodig?
Een aankoopmakelaar werkt alleen in uw belang. Waar u misschien op slag verliefd bent op een huis, blijft de aankoopmakelaar rationeel naar het huis kijken; blijft het zijn waarde behouden, moet er veel onderhoud plaatsvinden, hoe staat het met de fundering en de VvE? Zomaar wat vragen waar een aankoopmakelaar rekening mee houdt. Op basis daarvan geeft hij een advies om een huis wel of niet te kopen, en voor welke prijs. Vervolgens weet de aankoopmakelaar precies waar u als koper op moet letten bij de onderhandelingen, het koopcontract en de oplevering van uw nieuwe huis. Een ander voordeel is, dat een verkopend makelaar liever aan een aankoopmakelaar verkoopt dan aan een particulier, omdat hij/zij daar meer vertrouwen in heeft. Een aankoopmakelaar in de arm nemen heeft dus heel wat streepjes voor.

Waar begin ik met de zoektocht naar een koopwoning?
Iedereen die overweegt om een huis te kopen, snuffelt wel eens rond op Funda. En dit is naast leuk ook heel belangrijk. Toch begint een serieuze zoektocht met een hypotheekgesprek. De woningmarkt is snel, dus na het vinden van een huis is er vaak geen tijd om alles financieel uit te zoeken.

Hoeveel is mijn huis waard?
Heeft u een koopwoning en overweegt u verkoop? Wij komen altijd vrijblijvend bij u langs.
Zo kunnen we elkaar leren kennen, en het huis rustig bekijken. Na ons gesprek werken wij een uitgebreide waardebepaling en verkoopstrategie uit. Hierna is het aan u of u de woning via Kooij Makelaardij wilt verkopen.

Hebben jullie kennis over de toekomstige bestemmingsplannen van de gemeente?
Wij letten inderdaad altijd op het bestemmingsplan en vragen dit standaard op bij aankoop van een woning. Belangrijk voor het uitzicht, maar bijvoorbeeld ook m.b.t. de infrastructuur. Dit zoeken we dan ook altijd uit.

Wat gebeurt er als de bedenktijd van de koopakte van drie dagen voorbij is, en ik de financiering toch niet rondkrijg?
Indien je in de koopakte hebt laten opnemen dat je mag ontbinden wanneer je geen hypotheek krijgt (ontbindende voorwaarde), dan moet je twee afwijzingen laten zien aan de verkoper en kan de koopakte worden ontbonden. Heb je geen ontbindende voorwaarde opgenomen en krijg je geen hypotheek? Dan moet je 10% van de koopsom storten.

Stel dat ik op een gegeven moment toch afzie van de zoektocht naar (of verkoop van) een huis, zijn er dan kosten aan de makelaar verbonden?
Wij werken voor de aankoop volledig op basis van no cure no pay, dus u bent ons niets verschuldigd als de opdracht wordt ingetrokken. Bij verkoop betaalt u de presentatiekosten (foto’s, filmpje, plattegrond). Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht door de leverancier van de producten die wij doorberekenen aan onze klanten. Onze dienstverlening kun je ook voor de verkoop kosteloos ontbinden, de meeste makelaars rekenen intrekkingskosten omdat het kan zijn dat je al enige periode bezig bent en veel kosten hebt gemaakt door o.a. de bezichtigingen. Toch willen wij dat onze klanten gemakkelijk kunnen ontbinden wanneer ze dit willen. Gelukkig gebeurt het zelden.

 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring