Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Heb je een koopwoning en overweegt u verkoop? Wij komen altijd vrijblijvend bij u langs. Zo kunnen we elkaar leren kennen, en het huis rustig bekijken. Na ons gesprek werken wij een uitgebreide waardebepaling en verkoopstrategie uit. Hierna is het aan jou of je de woning via Kooij Makelaardij wilt verkopen.
Ja, de verkoper kan besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen. Daarnaast kun je als potentiële koper echter ook besluiten om tijdens de onderhandelingen uw bod weer te verlagen. Zodra de verkopende partij een tegenbod doet, vervalt namelijk jouw eerder gedane bod.
Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet tot een verkoop te leiden. Bovendien kan het zijn dat de verkoper graag wil weten of er meer belangstelling is. Overigens mag ook met meer dan één gegadigde tegelijk worden onderhandeld. Een makelaar zal dit wel duidelijk melden. Je ziet nu vaker dat er wordt gekozen voor verkoop volgens een open biedingssysteem.
De verkoper bepaalt in overleg met zijn makelaar waarvoor hij zijn woning verkoopt. De koper kan onderhandelen over de prijs, maar de verkoper beslist.
Ja, dat mag. Soms zijn er zo veel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen, dat het moeilijk te bepalen is wie de beste koper is. In dat geval kan de verkopende makelaar, in overleg met de verkoper, besluiten de lopende onderhandelingen af te breken en de biedprocedure te wijzigen om vervolgens te kiezen voor bijvoorbeeld een inschrijvingsprocedure. Hierbij hebben alle bieders een gelijke kans om het hoogste bod uit te brengen. Alvorens het systeem te wijzigen, dient de makelaar uiteraard eerst de eventueel gedane toezeggingen na te komen.

Iedereen die overweegt om een huis te kopen, snuffelt wel eens rond op Funda. En dit is naast leuk ook heel belangrijk. Toch begint een serieuze zoektocht met een hypotheekgesprek. De woningmarkt is snel, dus na het vinden van een huis is er vaak geen tijd om alles financieel uit te zoeken.

Je bent pas in onderhandeling als de verkopende partij reageert op je bod door een tegenbod te doen. Je bent echter nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft dat hij jouw bod met de verkoper gaat bespreken.

De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs moet worden gezien als een uitnodiging tot het doen van een bod. Ook als je de vraagprijs biedt, kan de verkoper dus nog beslissen of hij jouw bod aanvaardt of niet, of dat hij zijn makelaar een tegenbod laat doen.
Wij letten inderdaad altijd op het bestemmingsplan en vragen dit standaard op bij aankoop van een woning. Belangrijk voor het uitzicht, maar bijvoorbeeld ook m.b.t. de infrastructuur. Dit zoeken we dan ook altijd uit.
Nee. De verkopende makelaar bepaalt samen met de verkoper de verkoopprocedure. Heb je serieus belangstelling, vraag de makelaar dan wat jouw positie is. Dat kan teleurstelling voorkomen.

Wij werken voor de aankoop volledig op basis van no cure no pay, dus je bent ons niets verschuldigd als de opdracht wordt ingetrokken. Bij verkoop betaal je de presentatiekosten (foto’s, filmpje, plattegrond). Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht door de leverancier van de producten die wij doorberekenen aan onze klanten. Onze dienstverlening kun je ook voor de verkoop kosteloos ontbinden, de meeste makelaars rekenen intrekkingskosten omdat het kan zijn dat je al enige periode bezig bent en veel kosten hebt gemaakt door o.a. de bezichtigingen. Toch willen wij dat onze klanten gemakkelijk kunnen ontbinden wanneer ze dit willen. Gelukkig gebeurt het zelden.

Een aankoopmakelaar werkt alleen in jouw belang. Waar je misschien op slag verliefd bent op een huis, blijft de aankoopmakelaar rationeel naar het huis kijken; blijft het zijn waarde behouden, moet er veel onderhoud plaatsvinden, hoe staat het met de fundering en de VvE? Zomaar wat vragen waar een aankoopmakelaar rekening mee houdt. Op basis daarvan geeft hij een advies om een huis wel of niet te kopen, en voor welke prijs. Vervolgens weet de aankoopmakelaar precies waar je als koper op moet letten bij de onderhandelingen, het koopcontract en de oplevering van jouw nieuwe huis. Een ander voordeel is, dat een verkopend makelaar liever aan een aankoopmakelaar verkoopt dan aan een particulier, omdat hij/zij daar meer vertrouwen in heeft. Een aankoopmakelaar in de arm nemen heeft dus heel wat streepjes voor.

Indien je in de koopakte hebt laten opnemen dat je mag ontbinden wanneer je geen hypotheek krijgt (ontbindende voorwaarde), dan moet je twee afwijzingen laten zien aan de verkoper en kan de koopakte worden ontbonden. Heb je geen ontbindende voorwaarde opgenomen en krijg je geen hypotheek? Dan moet je 10% van de koopsom storten.

Nee. Onder ‘kosten koper’ vallen de kosten die de overheid koppelt aan de overdracht van een woning. Dat zijn de overdrachtsbelasting, de notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte en de kosten voor het inschrijven daarvan in de registers. Daarnaast dient de koper rekening te houden met de (notaris)kosten voor de opmaak en inschrijving van de hypotheekakte. Heeft de verkopende partij een makelaar ingeschakeld om de woning te verkopen, dan komen de kosten hiervan voor zijn rekening. De verkopende makelaar is immers belangenbehartiger van de verkoper en niet van jou als koper. Om deze reden is het doorgaans ook verstandig om zelf een makelaar in te schakelen. De makelaarscourtage voor een aankopende makelaar komt wel voor rekening van de koper.